Het CDA na de scheiding


Na de val van het kabinet Rutte, wisten ze bij het CDA niet hoe snel ze afstand moesten nemen van Wilders en zijn PVV. Ondanks het feit dat men anderhalf jaar sprak van een goed verstandshuwelijk.


Opportunisme ten top, meer dan eens blijkt deze grenzeloos te zijn bij het CDA. Volgens mij maakte het CDA een grote fout, door na een dramatische nederlaag in de verkiezingen toch weer plaats nemen in vak K, of populair gezegd, te kiezen voor het pluche. Enige bescheidenheid had zeker niet misstaan. Maar na het mislukken van een aantal coalitie onderhandelingen, voelde men zich bij het CDA verplicht om zich op te werpen, en zo het land te redden. Het brengen van een offer, zoiets.

Zoals we weten heeft het verstandshuwelijk tussen het CDA en de PVV anderhalf jaar mogen duren. In die periode werd het huwelijk omschreven als best goed. Toch waren er binnen het CDA ook kritische mensen, en zelfs dissidenten. Maar die hadden kennelijk een kinderhand, want met het idee van vier jaar regeren, was deze snel gevuld.

Maar nu na anderhalf jaar huwelijk voelt men zich bevrijd. Niets van de huwelijkse voorwaarden is overeind gebleven. Sterker nog, vele getuigen lijken onder dwang te hebben moeten tekenen. Bleker voorop. De eens zo populaire burgemeester van Maastricht trekt nu zijn handen volledig af van een immigratie beleid dat hij anderhalf jaar heeft verdedigd. Ben je dan geloofwaardig? Voor mij niet, sorry.

Dat regeren compromissen sluiten is, behoefd volgens mij geen nadere uitleg. Wat dat betreft is het net een echt huwelijk, een kwestie van geven en nemen. Maar er zijn wel grenzen.

En dan de toekomst. Als eerste heeft het CDA een nieuwe lijsttrekker nodig en dat zal nog een hele kluif gaan worden. Duidelijk is al wel dat de nieuwe man of vrouw, een tweede keuze gaat worden. Op de dag van het Kunduzakkoord was Ruth Peetoom te gast bij het programma Pauw&Witteman, zij sprak toen uit zich niet te bemoeien met de procedure rondom de selectie van de nieuwe lijsttrekker. Een aantal weken later blijkt dit toch wat anders te liggen. Peetoom heeft de Jager wel degelijk benaderd met de vraag of hij de nieuwe man van het CDA wil worden. Op 1 juni zal de nieuwe leider of moet ik zeggen lijder worden gepresenteerd, en kan de campagne voor het CDA echt beginnen.
Hier de twee fragmenten, waarin het draaien van Peetoom te zien is.
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar