Einde van GroenLinks?


Er vind een behoorlijk aardverschuiving plaats in politiek Nederland. De PvdA nam de aftrap, daar werd Job Cohen vervangen door Diederik Samsom. Binnen het CDA is men al langer op zoek naar een 'nieuw' gezicht. Zes kandidaten zijn nu in de race om het boegbeeld te mogen worden. Toch wel opvallend voegde GroenLinks zich deze week in dit rijtje. Opvallend omdat er binnen GroenLinks nooit een echte 'strijd' om het leiderschap is geweest.

Al is het nog niet officieel, toch kon meneer Dibi het niet laten om een tipje van de sluier te lichten, in het door hem zo omarmde Twitter. "Bijzonder om lijsttrekkersreferenade te zien bij zoveel partijen. Dat hoort bij onze democratie. Zeker in een tijd waarin zoveel landen worstelen met eerlijke verkiezingen. Wie bij GroenLinks kandidaat zijn wordt later bekend". Hiermee geeft Dibi toch wel indirect aan dat er wat te kiezen valt bij GroenLinks. Overigens is dit ook bevestigd door Heleen Weening, er zijn meerdere kandidaten. Maar verder dan twee kom ik niet. Natuurlijk is daar Jolande Sap. Tofik Dibi heeft voor de mond gesproken, dat is dus nummer twee. Verder zou ik nog een naam kunnen bedenken, maar lijkt me niet waarschijnlijk, en dat is Liesbeth van Tongeren.

Persoonlijk zie ik de kandidaat stelling van Dibi als een motie van wantrouwen richting Jolande Sap. Nadat Sap werd gelanceerd door Halsema, heeft ze het altijd moeilijk gehad. Zo was daar het Kunduz verhaal, het malle optreden met de stekkerdoos en de affaire rond Mariko Peters, die wat knullig door Sap werd 'afgehandeld'.

Maar met de val van het kabinet Rutte, leek de weg naar succes geheel open te liggen, voor GroenLinks en dus ook voor Sap. Met Europa hijgend in de nek, diende er snel een begroting (2013) op tafel te komen. GroenLinks stapte in samen met de VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie. Het akkoord dat binnen no time uit de grond werd gestampt werd met veel bravoure gepresenteerd. Dat hadden ze toch maar mooi geflikt! Het valt niet te ontkennen dat er iets moest gebeuren. Maar heb me wel verbaast over de snelheid, dat kan in mijn ogen niet 'goed' zijn uit onderhandelt. Mooie bijkomstigheid van het Kunduzakkoord, de zondebok, de PvdA. Een concurrent weggespeeld moet men hebben gedacht.

Maar de majeur veranderde toch redelijk snel in een lichte mineur. In de peilingen bleef het verwachte succes voor GroenLinks uit, ondanks het zo mooie Kunduzakkoord. In mijn ogen is dit dan ook de aanzet tot de machtsgreep van Dibi. Ook hij ziet dat de socialisten terrein winnen (Europa). De neoliberale lijn die Sap van Halsema overnam lijkt niet te werken. Time to chance, dus.

Zelf ben ik van mening dat de jonge hond Dibi niet de aangewezen persoon is om het stokje van Sap over te nemen. Hij is er in mijn ogen nog niet klaar voor. Hij lijkt me nog wat te onbesuisd, teveel op zoek naar de aandacht. Waar de camera is daar is Dibi. Ook laat hij zich (op Twitter) makkelijk uit de tent lokken. Maar op zich kijk ik wel uit naar 31 mei, dan zullen we officieel weten wie de kandidaten zijn.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar