Hoe nu verder, na de kabinetcisis



Dit zou het kabinet gaan worden waarbij alle (rechtse) Nederlanders hun vingers af zouden gaan likken, maar na zeven weken onderhandelen bleef er nog geen likje over. Wat restte was een deceptie. De coalitie partijen leken eruit te zijn, maar de gedoogpartner kreeg de stekker niet in de contactdoos, en daarmee kwam er na anderhalf jaar een einde aan het kabinet Rutte.

Gisteren konden de oppositie partijen om duidelijkheid vragen. Hoe was het toch mogelijk dat er na zeven weken van stevig onderhandelen geen akkoord op tafel kwam? Waar is het mis gegaan. In mijn ogen hebben de oppositie partijen deze kans laten liggen. Het was een mat debat. Maar misschien is het hoe en waarom ook wel helemaal niet zo belangrijk. In het kort komt het erop neer dat het CDA en de VVD het akkoord rond hadden. Op het laatst kon Wilders zich er toch niet mee verenigen. Bij aanvang van de gedoogconstructie had Wilders naar eigen zeggen niet kunnen overzien, dat er nog eens 14 miljard bezuinigingen bij zouden komen, boven de 18 miljard die al op stapel stonden. 32 miljard is voor Wilders een brug te ver. Wilders kan het pakket niet verkopen aan zijn electoraat. "De boom in met die opgelegde regels van Europa". Het is niet verrassend als ik u zeg dat de VVD en het CDA een heel ander script ter berber brachten. Volgens de beide partijen was alles in kannen en kruiken, alleen de handtekeningen ontbraken nog. Maar goed, daar gaan we dus niet uitkomen.

Hoe nu verder. De meeste partijen zijn het er wel over eens dat de begroting van 2013 zo snel mogelijk aan Brussel moet worden gepresenteerd. Maar over de invulling van deze begroting daar zijn de meningen nogal over verdeeld.

Samsom (PvdA) ziet helemaal niets in het zogenaamde Catshuis akkoord, het kan dan ook wat hem betreft compleet van tafel. De PvdA is voor de sterkste schouders de zwaarste lasten. Verder geen gemor aan het PGB, de eigen bijdrage GGZ-zorg. Wat betreft het PGB en de eigenbijdrage GGZ-zorg hebben ze wat mij betreft bij de PvdA een punt. Deze maatregelen brengt de gezondheid van een grote groep Nederlanders direct in gevaar, en dat moeten we met z'n allen niet willen. Waar ik minder blij van word is dat de PvdA zich niet aan de 3% norm wil houden, waardoor Nederland het risico loopt boetes vanuit Brussel te krijgen. Verder kost de hoge rente Nederland veel extra geld.

Bij GroenLinks eisen ze dat de bezuinigingen op cultuur worden geschrapt. Andere struikelblokken van GroenLinks, het PGB en de griffierechten. Over deze laatste punten zijn de meeste oppositiepartijen het wel eens.

Maar ben bang dat de 3% regeling morgen het grote struikelblok gaat worden, want daarover bestaat de meeste verdeeldheid. Alleen de partijen VVD, CDA, D66 en de ChristenUnie lijken hieraan vast te willen houden.

Al ben ik het lang niet altijd met de inhoud van de ChristenUnie eens, wel vond ik het optreden van Slob gisteren sterk. Hij was een van de weinige, zo niet de enige, die vroeg om opheldering over het Catshuis overleg, maar dat even terzijde.

De SP ziet meer in het ondersteunen van het midden- en kleinbedrijf - de motor van onze economie. Er moet zo snel mogelijk een investeringsplan komen om bedrijven aan een krediet te helpen, de bedrijven hebben wat meer adem nodig, aldus Roemer.

D66 voorman Pechtold riep op om te laten zien waar met het wel over eens is, zodat er nog deze week een sterk akkoord naar Brussel kan worden gestuurd. Het demissionaire kabinet kan wat hem betreft aanblijven om op de winkel te passen.

Daar staat de PvdD dan weer lijnrecht tegenover. Alle poppetjes dienen zo snel als mogelijk te worden vervangen, het liefst door groene poppetjes. Zo ontstaat er een breder draagvlak in de kamer, aldus Ouwehand.

Wat het PVV wil is niet echt heel erg duidelijk. Wat ze niet willen wel, dat hebben we de afgelopen dagen gezien. Henk sr. mag niet er in ieder geval geen 500 euro per jaar op achteruit gaan.

De SGP liet wil het demissionaire kabinet alle ruimte geven, en pleitte ervoor om over zo min mogelijk onderwerpen door de kamer 'controversieel' te laten verklaren.

Hero Brinkman gebruikte zijn 2.5 minuut spreektijd om eens flink naar de PVV uit te halen. Later die avond in het programma Pauw&Witteman maakte hij de naam van zijn partij bekend. De onafhankelijke burger partij (OBP). Brinkman wil minder belastingen en hogere lonen. Verder dient het ambtenarenstelsel flink te worden gesnoeid. De provincies kunnen wat hem betreft ook op de schop.

Het zal dus een flinke kluif gaan worden morgen. Ik zie het somber in. Er heerst een te grote verdeeldheid in de kamer. En dan hebben we 12 september ook nog verkiezingen. Dus de campagnes zijn begonnen.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar