Laat eigen bijdrage GGZ vallen



Veel mensen met lage inkomens mijden de geestelijke gezondheidszorg. Dit blijkt uit onderzoek van het onderzoeksbureau Nivel in samenwerking met GGZ Nederland. Het onderzoek werd verricht onder 5000 patiƫnten.

Uit het onderzoek blijkt dat hoe hoger het inkomen, hoe minder snel men afhaakt. Maar juist in de groep van mensen met een lager inkomen, krijgt men vaker te maken met depressie en/of een verslaving. Van deze groep zegt nu 30% minder zorg te gebruiken. En maar liefst 40% zegt te stoppen met de zorg, ook al zegt men dat deze zorg wel noodzakelijk is.

Sinds dit jaar geldt een eigen bijdragevan 200 euro voor tweedelijns GGZ-zorg. De eigen bijdrage is in het leven geroepen om mensen met 'lichtere' problematiek zich bij de huisarts te laten melden, en niet bij dure specialist.

Maar deze bezuinigingsmaatregel lijkt dus de plak finaal mis te slaan. Naar het er nu naar uitziet, gaat deze maatregel alleen maar meer geld kosten. En dat niet alleen, ook veroorzaakt deze maatregel  een hoop leed bij mensen die de zorg hard nodig hebben.

Ik pleit er dan ook voor om de eigen bijdrage te laten vallen, of maak de eigen bijdrage inkomens afhankelijk. Het kan toch niet zo zijn dat mensen die de zorg het hardst nodig hebben deze gewoonweg niet kunnen betalen. Uiteindelijk is men dan ook nog duurder uit volgens mij. Hierbij denk ik aan crisissituaties en/of gedwongen opnames. Buiten al het leed, dat mogelijk voorkomen had kunnen worden.

Dat moeten we toch niet willen.



Tidak ada komentar:

Posting Komentar