Wilders laat Nederland zwaar in de steek



De proeftuin (Limburg) van de PVV is aan het verdorren. Na de historische overwinning bij de laatste Provinciale Staten verkiezingen, waarbij de PVV het stokje van het CDA overnam als grootste partij, lijkt het er op dat deze machtspositie nu aan het afkalven is. Gisteren viel de coalitie van PVV, CDA en VVD in Provinciale Staten van Limburg.

Ook in Den Haag viel deze val als een bom in, zo midden in de Catshuis onderhandelingen. Laten we het zo zeggen, de positie van Wilders wordt er niet sterker op. Wat zou betekenen dat hij meer over zijn kant moet laten gaan, dan hem lief is. Ik denk eerlijk gezegd niet dat hij dat laat gebeuren. Dus het scenario kappen met de onderhandelingen, is geen ondenkbare.

Wilders roept het onheil ook wel op zichzelf af. Hij weigert nog steeds de partij democratischer te maken, en daar ligt volgens mij de bron, van al wat er nu speelt (intern) binnen de partij. Het lukt Wilders steeds minder goed om zich als autocratisch leider te manifesteren. De poppetjes om hem heen pikken dit niet langer. Zij willen zich niet langer als marionet laten gebruiken. Dit heeft in meerder gevallen al tot een breuk geleid, met als 'hoogtepunt' het opstappen van Hero Brinkman, waardoor de gedoogconstructie niet langer werkbaar meer is. Althans niet zoals oorspronkelijk de bedoeling was. Nu is de VVD zelfs aan het leuren bij de SGP. Kan me niet voorstellen dat de liberale achterban hier erg blij van wordt.

Wilders had beter kunnen luisteren naar de Franse piloot en schrijver Antoine de Saint Exupery (1900-1944) die schreef; "als je een schip wilt bouwen, beveel de mensen dan niet om hout te verzamelen, verdeel het werk niet voor hen, geef geen orders. Nee, leer hen te verlangen naar de onmetelijke uitgestrektheid van de zee".

Ik stond op het punt om mijn artikel online te zetten, toen het nieuws binnen kwam, dat de Catshuis onderhandelingen definitief geklapt zijn. De reden; Wilders kan zich niet verenigingen met het totaal pakket. Het grootste struikelblok is de 3% regeling, waar Nederland mee heeft ingestemd. Volgens Wilders zouden vooral de mensen met een AOW hier het slachtoffer van gaan worden. Op zich erg vreemd, daar deze regeling al bekend was op het moment dat de onderhandelingen van start gingen. Ik denk dat de stap van het CDA in Limburg (breuk coalitie) hier wel degelijk een grote rol in heeft gespeeld. Ik verwijt het Wilders vooral dat hij geen verantwoordelijk neemt op een moment dat dit zeer wenselijk is. De staatsschuld loopt dagelijks met vele miljoenen op. Ik hoop dat het gaat lukken om met andere partijen de noodzakelijke ingrepen alsnog kunnen worden gerealiseerd, daar is Nederland nu bij gebaat. Hopelijk zijn de oppositie partijen bereid om hier aan mee te werken, en het landsbelang boven het partijbelang kunnen stellen.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar