Mantelzorgpas Waalre.


Afgelopen week kwam de gemeente Waalre met de zogenaamde mantelzorgpas, een mooi initiatief, dat navolging verdiend.
In Waalre zijn zo'n 170 mantelzorgers bekend. Deze mensen zorgen voor een bekende, die de nodige hulp behoefd. Dit alles gebeurt op geheel vrijwillige basis. Maar ook de mantelzorgers zijn mensen, dus ook hen kan kan iets overkomen, waardoor zij voor een kortere of langere tijd geen zorg kunnen verlenen.
Daarvoor is nu de mantelzorgpas in het leven geroepen. Deze pas laat aan hulpverleners zien dat iemand afhankelijk is van de patiƫnt. De pas is gekoppeld aan een klapper waarin precies staat waar de mantelzorger allemaal zorg voor draagt, zoals bijvoorbeeld de medicatie. Op deze manier kan er direct worden geanticipeerd, en kunnen de taken van de mantelzorger direct worden overgenomen.
Volgens de gemeente Waalre zijn de 170 mantelzorgers maar een topje van de ijsberg. Veel mantelzorgers nemen hun taak als vanzelfsprekend aan, en geven daar weinig tot geen rugbaarheid aan. Toch is het niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Het dag in dag uit klaar staan voor een partner of familielid is loodzwaar. Patiƫnten zien lang niet altijd wat ze vragen, of soms wordt een 'nee' simpelweg niet geaccepteerd.
Daarom overweegt de gemeente Waalre ook om een lotgenotencontact op te zetten, zodat men ervaringen met elkaar kan delen. Mantelzorgers dienen ook te waken over zichzelf. Ze dienen ook tijd voor zichzelf te reserveren, anders is het een keer op.
Waalrenaren die gebruik willen maken van de pas en de bijbehorende klapper kunnen deze afhalen bij het LIAC. Ik spreek de wens uit dat meerdere gemeenten dit mooie initiatief gaan volgen. Dat mantelzorg niet altijd wordt begrepen en tot vervelende reacties kan leiden blijkt wel uit de rap.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar