Meer geweld in Brabantse ziekenhuizen


Uit onderzoek van Omroep Brabant blijkt dat er vorig jaar meer dan 400 incidenten zijn geweest tegen personeel van Brabantse ziekenhuizen.
Schokkende cijfers, als je bedenkt dat het personeel (verpleegkundige en artsen) niets liever willen dan de patiƫnten zo goed mogelijk helpen. De agressie bestaat uit; schelden, bespugen, mishandelen en bedreigen met de dood.
De cijfers van het Eindhovense Catharina ziekenhuis in 2011: 708 meldingen (55 incidenten waarvan 34 keer verbaal en 21 keer fysiek geweld, 653 keer rukte de beveiliging preventief uit.
In 2010: 376 meldingen (76 incidenten, geen onderscheid tussen verbaal en fysiek geweld, 300 keer rukte de beveiliging preventief uit.
De cijfers van het Maxima Medisch centrum Eindhoven in 2011: 30 incidenten
In 2010 waren er dat 20. Hierbij moet worden opgemerkt dat het MMC Eindhoven niet beschikt over een afdeling spoedeisende hulp en huisartsenpost, daar vinden namelijk de meeste incidenten plaats. Al is er volgens de woordvoerders geen enkele afdeling in het ziekenhuis meer te vinden waar geen agressie plaats vind.
De cijfers uit het onderzoek zijn maar een topje van de ijsberg, want soms wordt alleen fysiek geweld geregistreerd.
Het is zelfs al zo erg dat er verschillende ziekenhuizen zijn, die verregaande maatregelen nemen. Zo zijn kogelvrijglas, beveiligingscamera's al geen overbodige luxe meer. In het Bossche Jeroen Bosch ziekenhuis kan men zelfs over kogelvrije vesten beschikken, en deze zijn ook al een aantal malen gebruikt.
Trieste cijfers, en dat op een plek waar mensen geholpen worden door professionals die hun uiterste best doen, om goede zorg te verlenen. Volgens Rob van Osch van het TweeSteden ziekenhuis in Tilburg, is de oorzaak van agressie vaak het gevolg van het feit dat patiƫnten en/of familieleden vinden dat ze 'te lang' moeten wachten. Ik ben van mening dat alcohol en drugs ook een grote rol spelen in deze.
Handenaf van hulpverleners!

Tidak ada komentar:

Posting Komentar