Uitval door eigen bijdrage GGZ hoog



De eigen bijdrage voor psychiatrische hulp blijft een doorn in het oog van velen. Omdat de eigen bijdrage van tweehonderd euro kan leiden tot zorguitval, hebben een aantal instellingen besloten deze eigen bijdrage zelf te gaan betalen, om zo de uitval te beperken.
Het GGzE heeft bij monde van bestuurder Vossen laten weten dit voorbeeld niet te gaan volgen. Volgens Vossen wordt de problematiek op deze wijze alleen maar verbloemd. Het GGzE onderhoudt wel intensief contact met de gemeente.

De cijfers liegen er niet om, zo blijkt uit cijfers die de raad van bestuur van het GGzE bekend maakte. Zo blijkt dat de zorguitval gedurende de eerste 4 maanden zo'n 10% bedraagt, uiteindelijk zou de uitval kunnen oplopen tot 60%. Bij deze uitvallers zitten ook mensen die zijn veroordeeld voor seksuele vergrijpen, zoals incest of huiselijk geweld.
Het is nog niet duidelijk of met de komst van het Kunduz-akkoord de bezuinigingen worden afgeschaft, al heeft Fred Teeven aangegeven dat de bezuinigingen bij VWS niet mogen leiden tot meer uitgaven voor inzet van politie en justitie.

Ondanks de bezuinigingen was het jaar 2011 voor het GGzE een goed jaar, ten opzichte van 2010 is er een groei van 4%. Het GGzE heeft jaarlijks met 16.000 cliƫnten contact, waarvan er 700 voor kortere of langere tijd op het terrein van de Grote Beek verblijven.

Verder is het GGzE bezig met nieuwbouw en renovatie. Zo hoopt het GGzE dit najaar de afdeling 'high care' te openen. Deze afdeling is bedoeld voor mensen die verward zijn, waardoor ze een gevaar voor zichzelf en hun omgeving zijn. Op de afdeling kunnen deze mensen tot rust komen. Nu gebeurt dat vaak nog door middel van separatie, maar dat is geen wenselijke situatie. Veel cliƫnten houden er zelfs een traumatische ervaring aan over. De afdeling wordt samen met Philips en de TU/e vormgegeven (rustgevende verlichting en inrichting).

Tidak ada komentar:

Posting Komentar