Casemanagement ontlast de mantelzorgers


Het aantal mensen dat te maken krijgt met een vorm van dementie is nog altijd stijgende. Met deze stijging neemt ook het aantal mantelzorgers toe. Veel mantelzorgers krijgen nogal eens te maken met gevoelens van angst, boosheid, verwarring en eenzaamheid. Uit recent onderzoek van het NIVEL en het Trimbos-instituut blijkt dat casemanagement oplossing kan bieden.
Mantelzorgers hebben het vaak zwaar. Het is verschrikkelijk om een dierbare steeds verder te zien aftakelen. Men is niet of nauwelijks op de hoogte over wat er allemaal komt kijken bij de zorg van een dementerende. Dit kan leiden tot verdriet, onmacht en woede. Het valt ook niet mee om in je eentje, als leek, je weg te vinden in zorglandschap.
De casemanager heeft deze kennis wel. Het is vaak een verpleegkundige met gespecialiseerde kennis op het gebied van de ouderenzorg. De casemanager kan de mantelzorger voorzien van kennis en hij/zij kan de mantelzorger adviseren bij het maken van keuzes. Verder dient de casemanager als luisterend oor. Door de inzet van een casemanager voelt de mantelzorger zich vaak minder alleen staan, en is men beter geïnformeerd.
Uit het onderzoek blijkt dat mantelzorgers na de inzet van casemanagement minder gebruik maken van een huisartsenpost. Verder is een stijging te zien van het aantal mensen dat gebruikt maakt van dagopvang. Op deze manier krijgt de mantelzorger wat meer lucht, en kan men zijn taak langer volbrengen. De mantelzorger heeft de zorg voor zijn naaste beter onder controle
Om tot een vruchtbare samenwerking te komen dient er aan een aantal voorwaarden te worden voldaan. Een goede samenwerking tussen casemanagement en de regionale zorginstellingen, inbedding binnen de regionale zorgketen, een onafhankelijke positie, structurele financiering en deskundigheid
Wilt u na het lezen nadere informatie? Dan kunt u kijken op de volgende sites;

Tidak ada komentar:

Posting Komentar