Eindhovense student uit Iran in de problemen vanwege facebookpagina


Vanwege zijn activiteiten op facebook, wordt een in Eindhoven wonende en studerende Iraniër gedwongen om terug te keren naar Iran. Hij zal daar zijn Facebookpagina op zwart moeten zetten. Tevens wordt hij gedwongen om zijn wachtwoorden af te geven. Doet hij dit niet, dan zal zijn vader worden geëxecuteerd.
Yashar Khameneh kwam drie jaar geleden naar Nederland. Op dit moment studeert hij in Eindhoven aan Fontys Hogeschool. Yashar volgt daar international business management. Yashar heeft in februari van dit jaar asiel aangevraagd.
De Facebookpagina waar Yashar actief op is, is uitgegroeid tot een populaire site, met meer dan 21.000 likes. Op de pagina wordt met enige humor over politiek en religie gesproken. Het doel van de initiatiefnemers; taboes doorbreken. Tegenstanders van de site hebben de regering opgeroepen om in actie te komen.
Vijf weken geleden kreeg Yashar een telefoontje van zijn vader. Het ministerie van Informatie was langs geweest, met het verzoek (eis) de pagina uit de lucht te halen. Gebeurt dit niet zal dit serieuze consequenties hebben. Een paar dagen later is de vader opgepakt.
Het verhaal van Yashar ‘lijkt te kloppen’, een Perzischtalige radiozender uit Amsterdam heeft het relaas onderzocht. Het blijkt dat de vader is meegenomen door de sepah, en dat betekend niet veel goeds. De sepah is de Revolutionaire Garde die geen enkele verantwoording hoeft af te leggen.
Yashar met zijn vader.
Yashar verblijft nu op het asielzoekerscentrum in Echt. Hij probeert ondanks alles rustig te blijven. Contact met zijn familie heeft hij niet meer. De familie houdt Yashar verantwoordelijk voor de gevangenschap van zijn vader.
Maar kan de Eindhovense student terug naar zijn geboorteland, om te voldoen aan de eisen? Ik ben bang van niet. Hij zal worden opgepakt, en wat dan? Executie? Yashar hoopt dat men hem alleen bang willen maken, en dat ze zijn vader spoedig vrij zullen laten.
Video bevat expliciete geweldadige beelden.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar