Stoere dokters, besparen kosten


Elke arts komt eens voor de keuze, behandel ik wel, of behandel ik niet. Vaak betreft het oude mensen met multiple lijden, te vaak wordt er nog een behandeling ingezet. Veel van de Nederlandse ouderen sterft in een ziekenhuis aan de complicaties van één of meerdere behandelingen.
Dat kan en moet anders, vinden Ab Klink (voormalig minister van Volksgezondheid) en Marcel Levi (bestuursvoorzitter AMC in Amsterdam). Het is tijd voor een nieuwe generatie artsen ‘dappere dokters’.
Deze nieuwe generatie zal zich meer gaan richten op de optimale zorg i.p.v. op de maximale zorg. Van belang is, dat er een klimaat wordt geschapen waarin deze manier van zorg verlenen goed gedijd. Het huidige gezondheidssysteem is nog teveel ‘productie’ gericht. Nu betekent behandelen een dbc (diagnostische behandel combinatie), dus geld. Hoe meer dbc’s hoe meer geld. Dit lijkt me niet echt stimulerend werken, dus het systeem moet op de schop.
Daar zijn dappere dokters en verzekeraars voor nodig, zegt Ab Klink. Laat de verzekeraars artsen belonen die tijd besteden aan een patiënt en ze bijstaan in het afwegen van moeilijke beslissingen. Dit voorkomt tevens onnodige behandelingen en het leed dat hier vaak bij komt kijken.
Laat men ook eens kijken naar de verstrekking van medicatie aan ouderen. Vaak gebruikt men de medicatie al geruime tijd. De apotheek verstrekt de medicatie vaak over een periode van drie maanden tot een half jaar. In deze periode kan er een hoop veranderen. Zo kan de medicatie worden veranderd, of de patiënt komt te overlijden. De restanten medicatie worden dan door de apotheek vernietigd. Onnodig, waarom de medicatie niet verstrekken voor de periode van een maand? De patiënt hoeft hier geen hinder van te ondervinden, want de medicatie kan aan huis worden bezorgd.
Het kan en moet beter. Laten we de kwaliteit voor ogen houden en niet de kwantiteit. Op deze manier kan er ook nog flink worden bespaard. Een win/win situatie.

Tidak ada komentar:

Posting Komentar