Vooral 55-plussers mijden GGZ-zorg


Steeds meer ouderen met psychische klachten melden zich bij hun huisarts, en niet bij het GGZ. Twee derde van de huisartsen uit de regio Zuidoost Brabant zien meer patiënten met psychische klachten. De grootste groep zijn de 55-plussers.
Stimulabonderzocht voor GGZ Oost Brabant de gevolgen van de bezuinigingen op de GGZ-zorg. De eerste cijfers liegen er niet om. Maar liefst vijftien procent minder 55-plussers meldden zich bij het GGZ. Als de gemeenten niet zouden hebben bijgesprongen, dan waren de cijfers nog schokkender geweest.
Het is schrijnend om te zien dat driekwart van de huisartsen (Nederlandse Huisartsen Genootschap) zelfs patiënten met zware psychische klachten behandeld. Heel nobel van de huisartsen, maar deze categorie patiënten heeft gespecialiseerde hulp nodig.
Stel ik loop een gecompliceerde beenbreuk op, dan kan ik me melden bij de huisarts, maar de orthopeed lijkt me de aangewezen persoon. Helaas kan ik de orthopeed niet betalen. De overheid vind namelijk dat ik een eigen bijdrage moet betalen, maar met mijn bijstandsuitkering zit er dat niet in.
De huisarts doet wat hij kan, en na een paar maanden ben ik weer op de been. Helaas wel mank, en dit zal ook niet meer herstellen, ik zal ermee moeten leren leven.
Dit voorbeeld klinkt u waarschijnlijk bizar in de oren, maar het is wat er nu feitelijk gebeurd met de psychiatrische patiënt, die verstoken blijft van gespecialiseerde hulp. Dat is geen verwijt aan de huisarts, maar een duidelijk signaal aan de dames en heren in Den Haag.
In het Kunduzakkoord of lenteakkoord zo u wilt, spreekt over een verzachting van de maatregelen. Wat dit precies inhoud is nog niet duidelijk, en moet nog worden uitgewerkt. Ik wens de bewindslieden heel veel wijsheid toe.


Tidak ada komentar:

Posting Komentar